Proizvodi i primena

Kontakt

  • Lafarge BFC, Trg BFC 1, 21300 Beočin
  • 021/874 444
  • 021/874 478
  • 021/874 772

Lafarge preporučuje

BEOČINSKI MULTIBAT VEZIVO 40kg

Hidraulično vezivo za dobijanje kvalitetnih maltera za zidanje i malterisanje. Vezivo se meša sa peskom i vodom u preporučenom odnosu. Dobijeni malteri pokazuju izuzetnu elastičnost kao i zvučnu i toplotnu izolaciju. Proizvod se pakuje u vreće od 40 kg.

beocin multibat
icon vreme vezivanja

Produženo vreme vezivanja

icon podloga

Dobro prijanjanje na sve vrste podloga

Preporučuje se za:

  • spravljanje maltera za zidanje nosivih i pregradnih zidova
  • izradu grubog i finalnog sloja kod unutrašnjeg i spoljašnjeg malterisanja

Primene i pozicije u gradnji

Zidanje

Zidani zidovi se dele na:

Noseće zidove (elementi aksijalno ili ekscentrično napregniti na pritisak i smicanje, projektuju se sa ciljem da prenesu vertikalno opterećenje i opterećenje od vetra na druge noseće elemente)

Nenoseći zidovi (elementi prevashodno opterećeni sopstvenom težinom, ne služe za ukrućenje nosećih zidova, ukoliko su izloženi delovanju spoljašnje sredine potrebno je da su sposobni da prenesu opterećenje od vetra na druge noseće elemente)

Zidovi za ukrućenje (elementi koji služe za ukrućenje zgrade i sprečavanje izbočavanja nosećih zidova)

Za zidanje se koriste malteri opšte namene (gotovi malteri - projektovane mešavine ili malteri spravljeni na licu mesta - propisane mešavine), odnosno tankoslojni malteri (specijalne mešavine sa dodatkom lepka i punila, nanose se u debljinama od 1-3mm). Čvrstoća maltera je definisana projektom konstrukcije.

Malteri za zidanje se upotebljavaju za zidanje zidova od opeke i blokova od pečene gline, zidova od silikatne opeke, zidova od blokova šljakobetona itd. Služe za ostvarivanje potrebne čvrstoće zida.

Priprema terena

Zidanje zidova, bilo da se radi o nosećim ili o pregradnim zidovima počinje pripremom, odnosno čišćenjem površine na kojoj se formiraju zidovi.

Priprema opeke

Pre zidanja, bitno je da opeku pokvasite vodom, pre svega zbog poroznosti, kako bi se opeka zasitila, vodom i kako ne bi izvlačila vodu iz maltera i time onemogućila adheziju, tj. prijanjanje. Time se osigurava stabilna veza između opeke i maltera. Prefabrikovane betonske blokove nije potrebno kvasiti.

Priprema maltera

Potrebno je mešavinu cementa, kreča i peska dobro promešti pre dodavanja vode, koju treba dodavati postepeno do dobijanja željene konzistencije. Ne preporučuje se zidanje pri temperaturama nižim od +5º C , kao ni preko 30ºC

Nega maltera

Prilikom normalnih vremenskih uslova nije potrebna dodatna nega. U slučaju visokih temperatura, potrebno je negovati zidove koji su izloženi suncu i jakom vetru, to se postiže zalivanjem, a ukoliko je izrazit uticaj sunca i vetra potrebno je prekriti zid plastičnom folijom.

Izvođenje

Kod izvođenja neophodno je formirati osnovu zidova. Ona se formira tako što se postavi opeka ili blok na suprotnim krajevima zida i između njih provuče kanap. Opeke ili blokovi se ređaju od krajeva ka sredini, tako da gornje ivice dodiruju zategnuti kanap. Na ovaj način se dobija pravac zida, a vertikalnost se stalno proverava pomoću viska.

Spojnice, odnosno "fuge", bilo horizonstalne bilo vertikalne, bi trebalo da budu širine 8mm a, uže od 15mm. Sav materijal koji se koristi za zidarske radove trebalo bi lagerovati tako da bude zaštićen od atmosferskih uticaja. Izuzetak od ovog pravila jedino se može učiniti u odnosu na agregat koji se može čuvati na otvorenom, s tim da deponovanje ovog materijala ne bude direktno na zemlji vec na podlozi koja ce sprečiti prljanje agregata, npr. razne folije.

multibat zidanje crtez

Saveti i preporuke

Zidanje treba izbegavati kada su temperature ispod +5 i iznad +35 ℃, a ako se vec zida na tim temperaturama, tada je potrebno preuzeti posebne tehnološke mere pri zidanju. Kod zidanja zidova na visokim temperaturama poželjno je elemente za zidanje prethodno kvasiti vodom kako bi se sprečio brz gubitak vode iz maltera, a ako se zida na temperaturama koje su ispod +5 ℃, onda se u vodu dodaju aditivi koji snižavaju tačku smrzavanja vode-antifrizi.

Malterisanje

Služi za izradu ravnih, glatkih ili specijalno obradjenih površina zidova. Osnovna uloga maltera za malterisanje je zaštita zida od atmosferskih dejstava, povećanje toplotno-izolacionih svojstava i postizanje boljeg estetskog izgleda zidova.

Priprema zidova

Zidove pre nanošenja maltera potrebno navlažiti vodom, a podove dobro očistiti kako bi se malter koji otpadne mogao ponovo koristiti.

Priprema maltera

Pre početka malterisanja, potrebno je pripremiti površinu, nanosi se „špric“ koji je najbolje naneti dan pre samog malterisanja. Potrebno je mešavinu cementa, kreča i peska dobro promešti pre dodavanja vode, koju treba dodavati postepeno do dobijanja željene konzistencije. Ne preporučuje se zidanje pri temperaturama nižim od +5º C , kao ni preko 30ºC

Nega

Spoljne zidove treba negovati, preporučuje se prekrivanje plastičnom folijom i zalivanje vodom u narednih par dana, kako bi se sprečilo isušivanje izazvano uticajem sunca i vetra

Izvođenje

Priprema površine takozvane "špric"

Tzv. "špric" se može praviti na bazi cementa ili Multibata sa prvom frakcijom u odnosu 1:1 i smatra se pripremom površine za nabacivanje prvog sloja.

Zatim postaviti aluminijumske lajsne na sve ivice i vodjice koje se prave od maltera sa kojim se radi drugi sloj. "Vodjice" se prave širine 10-15cm i postavljaju se od plafona do poda "pod visak" u vertikalu na medjusobnom rastojanju kraćem od ravnjace sa kojom će se raditi.

Prvi sloj takozvani "grund"

Potom se nabacuje prvi sloj koji se preko "vodjica" ravna aluminijumskom ravnjacom. Poželjno bi bilo da se prvo uradi plafon.

Drugi sloj takozvani "perdaš"

Na kraju se vrsi izravnavanje drugim slojem, tzv. "perdaš" koji se pravi od retke konzistencije i nanosi tako sto se kružnim pokretima plastičnom ravnjačom za malter ili sundjerom finalno obradjuje površinski sloj. Tzv. "perdas" se može praviti na bazi cementa ili Multibata u odnosu na 1:4 sa peskom prosejanim na sto finijem situ.

multibat malterisanje crtez

Saveti i preporuke

Zidove kupatila, kuhinje i sve druge površine koje se završno oblažu keramikom ne treba obradjivati tzv. "perdašenjem".

Sve spojeve različitih materijala je potrebno pre malterisanja armirati pletivom kako ne bi došlo do pojave pukotina.